2014. augusztus 6., szerda

Mint a vérmérgezés - Giselle és Paulin


A nyugtalansága egyszerre berobbant, átütötte a mozdulatlanságát. De miért? Miért aggódik? Most, amikor szinte minden rendben. Miért szorong? Az új revüben végre főszerephez jutott. Megérdemelte. Megdolgozott érte, sohase hiányzott, sohase volt beteg, de ha az is volt, letagadta, lázasan is színpadra állt, próbát sem mulasztott soha. Még az ellenségei is elismerték, hogy fegyelmezett, és munkabírása akár egy igavonóé. Mert ide az kellett. A gyilkos próbák után bedagadt lábait borogatta, felpolcolta, de a fájdalom gyakran nem engedte, hogy végre elaludjon, s felébredéskor sokáig vizsgálgatta a bokáját, az izületeit, mielőtt lelépett az ágyról. Vajon aznap képes lesz-e újra végigdolgozni a próbát, és az estét? Mindent itt és most kellett megtanulnia, ellesnie a rutinosaktól, az öregektől. Mozdulatokat, technikai trükköket. Neki ugyan nincs táncos múltja, de jövője az igen. Ezt vágta oda, jó hangosan, hogy mindenki hallja, amikor a táncmester többedszerre lehordta ismétlődő ügyetlensége miatt.

Mint a vérmérgezés. Észre sem veszed a parányi sebet, melyen keresztül a véráramba kerül a rothadt sebváladék. Amikor már bent van, szétspriccel az ereken át, behálóz, szétterjed, megfertőz. Ilyen a nyugtalanság is. Csak akkor veszed észre, amikor már késő. Nem vigyáztál eléggé. Kutathatod, honnan támadt, miért, s ha nem jössz rá... meg is ölhet.

Szállnak a darvak, szállnak az égen, vége a nyárnak, szép napok szállnak... Mióta áll már itt? Micsoda bolond, hát nem volna jobb otthon?

Már fordult volna, amikor megakadt a szeme valamin, ami addig elkerülte a figyelmét. Annyira elmerült a gondolataiba, hogy észre sem vette, amikor átrendezték a kirakatot? Hogy került oda az a baba? Vagy már az előbb is ott állt? A baloldalon, hátul, kissé félrefordult testtel, mintha indulna valahová, és visszanézne, mert utána szólt valaki: Hová, hová? Sehogy sem illik ide. Közelebb hajolt az üveghez, a tenyeréből ernyőt csinált, hogy jobban lássa. A tekintete... Behunyta a szemét. Kék, szürkéskék szemek. Rőt-barna pillák keretezik, kissé nedves, hosszú pillák. Az előbb még sírt, de talán megnyugodott végre. Félálomban is belékapaszkodik. Óvatosan lefejtette magáról az erőtlen kezet. Letörölte a forró homlokát. Megizzadt kissé. Indulnia kell. Remélte, hogy hajnalig nem ébred fel. Nehéz volt, nagyon nehéz az első három év.

A nyugtalanság már a torkát karcolta. A ruházata, akár egy iskolás lányé. Sötétkék szövetnadrág, valami kis pulóver, halványkék, alatta fehér blúz, csipkés gallér. Valami bolond idehozta, pedig az Úttörő Áruházba kellett volna szállítania. Hát persze! Na ebből elég! Megfordult. Keres egy taxit. Néhány perc múlva otthon is lehet. Nincs jól. Annyira elgyengült. Influenza? Taxi! Taxi! Foglalt? Hogyhogy foglalt? Az előbb nem jelzett foglaltat! Jobb lesz, ha nekiindul. Jobb lesz, ha siet. Hiszen nem lakik messze! Talán egy negyed óra. Jaj, csak ne legyen beteg!

Az ismeretlen forrású, emelkedő nyugtalanság a lábába költözött, futni kezdett, valakinek neki is ütközött, de nem kért bocsánatot, észre sem vette, csaknem elsodort egy idősebb nőt, az méltatlankodva utána szólt, a Deák térnél átvágott a piroson, az autó dudált, a vezető lehúzta az ablakot, valami trágárságot üvöltött utána, meg, hogy hol vannak ilyenkor a rendőrök. Nem válaszolt, rohant tovább, érezte, hogy reszket, a hátán vékony érben végigcsurog az izzadtság.

A kapu előtt megállt, felnézett a második emeleti ablakra. Látni vélte Paulin sápadt arcát, villanásnyira a nyugtalan tekintetét, ahogy az utcát kémleli, mikor jön már imádottja. A másik, a mellette lévő ablak sötét volt. Hát persze, hiszen nincs otthon, s ha otthon is volna, a roló csak addig van felhúzva, míg Paulin szellőztet. Egy kissé megnyugodott. Ugyanaz a ház, a néma, romos homlokzat, a belövések nyomaival. Mi történt volna? Semmi sem történt. Csak az ő bolond fejében zakatol valami. Jól tudom, nem jösssz, jól tudom, nem jössz...Többet kellene pihennie. Úgy viselkedik, mint egy félnótás. Majd’ elütötték a Deák téren.

A lépcsőn felfelé menet kezdődött újra felerősödött a zakatolás. Tak-tak, tak-tak, tak-tak... A szíve? Minden lépcsőfokra esett egy szótag. Így ment felfelé. An-na, An-na, An-na. Anna? A lépcsőfordulóban meg kellett állnia. Elgyengült. Megmarkolta korlátot. Jó volna leülni valahová, csak egy percre. Istenem, az a rohadt lift! Mindig fent hagyják! Anna? Mióta is nem látta őket? Vajon hogy nézhet ki most? Már tizenöt éves. Betöltötte. Biztos vékonyka, madárcsontú. Szőke volt, amikor ott hagyta, de a hajszín változik. Talán megbarnult. Gesztenye, akár az övé, aranyló csíkokkal. Semmit sem tud a lányáról. Nem is ismeri. Eleinte hiányzott, gondolt is rá, hogy megnézi, lemegy, mit tehet ellene az anyja! De annyi dolga volt. Mindig kimerült volt. Pénze sem volt elég. Azt gondolta, jobb neki a nagyanyjánál. Csak megzavarná. Nincs még elég pénze, ahhoz, hogy felhozassa. Most csak útban volna. Beadhatná ugyan valami kollégiumba, de onnan is ki kellene hoznia néhanapján, szünetekben, hétvégeken. Mit mondana neki, miből él, és hogyan? És egyáltalán hová vinné? Itt kellene hagynia ezt a csodás lakást. Lehetetlen.

Újra felrémlett a kirakati bábú, ahogy ott állt, törékenyen, tanácstalanul, és visszanézett rá. Miért nem képes szabadulni tőle? A gyomra maroknyira szűkült, hányinger kerülgette. Biztosan beteg lesz. De most, éppen most, amikor a főszerepre kell próbálni... Reszketett a kulcs kezében, alig talált a zárba, jó lenne, ha Paulin most nem jönne ki... – Nincs semmi baj, dehogy, hagyjon már Paulin, majd, majd később, most csak egy zuhanyra van szükségem. Van meleg víz? Később Paulin, később... – bevágta maga mögött az ajtót, s ruhástól az ágyra vetette magát. Aztán felugrott. A vénlány még mindig ott állt az előszobában, rémülten bámult rá, a kezét tördelte. Ez éppen olyan elviselhetetlen, mint amikor az ágya fölé hajolt. – Nem jött..., nem jött valami... levél? Nem kaptam levelet?

Látta Paulin szemében a szorongó alázatba oldódott értetlenséget, rémületet: - Nem drága Giselle, odatettem volna a kisasztalra, ahogy máskor. Szóltam volna, hogy távirata érkezett. Nem semmi... Vár valamit? Majd szólok...

Ez jó. Hanyatt dőlt a kádban, a fejét hátrahajtotta, nem bánta, hogy a víz a koponyájáig hatol, pedig tönkre teszi a haját. Jó volt, átjárta a meleg, jó forró ez a víz, kis fürdősóval... majd délután lemegy a fodrászhoz, most csak pihenni akar... Hívnálak vissza – nem lehet, kiáltok érted – jaj, hová vittétek...Hogy nézhet ki most? És az anyja? Biztos öregedett. Sokat. Tizenkét év... Hosszú idő. Hetven éves. Vajon hogyan élnek meg ketten egy nyugdíjból? Küldenie kellett volna valami pénzt. Gondolt is rá, de attól tartott, nem fogadja el. Amilyen kemény, kérlelhetetlen. Amikor ott hagyta a gyereket, azt mondta: Lemondtál róla. Én nevelem most már. Nincs közöd hozzá. Így hagyd itt. Nem fogadná el a pénzt a konok, gyűlölködő vénasszony. Persze, hogy nem. Csak megalázná azzal is. Vagy mégis meg kellene próbálni? Végül is nem neki, a lányának küldené. Anna nagylány. Szép lehet. Biztosan szép. Anyja, apja szép, akkor...

Hetven múlt februárban? És ha már nem is él? Mi van akkor a gyerekkel?

Sírni kezdett. Eleinte nem is vette észre, hogy a nedves arcot végigszántó apró patak a szeméből ered. Olyan új volt ez, olyan rémisztő. Küzdött ellene, aztán elengedte magát. Kitekerte a csapot, pedig egyre hidegebb lett a víz, hogy Paulin ne hallja, de ő, ő sem akarta hallani a zokogását, a kétségbeesett csuklásokat és nyögéseket. Régóta tartott ettől. Ha egyszer elkezdi, nem lesz vége. Nem lesz képes abbahagyni. Rettenetes, rettenetes!

Paulin kopogása áthatolt a vízcsobogásba mosódó fuldokló sírás zaján, de mert nem kapott választ, egyre erőteljesebben verte az ajtót, rázta kilincset, dörömbölt: Giselle drága! Csak nincs valami baj? Történt valami? Rosszul van? Engedjen be, hadd segítsek, Kérem drága! Nagyon kérem! Jaj, mi van magával? Ugye valami nagy baj történt?

Feltépte az ajtót, megállt Paulin előtt, meztelenül, csuromvizesen, végigpermetezte az előszoba fénylő parkettáját, beterítette Paulint is. Üvöltött: – Milyen baj? Menjen innen! Hagyjon! Miért nem fogja fel, hogy egyedül akarok maradni? Még itt sem hagy békén? Ne zaklasson! Mit képzel? Baj? Miféle baj? Az a baj, hogy rám telepszik! Hogy egyfolytában zaklat! Undorodom magától! Hát, nem érti? Undorodom.

Paulin rémületét letörölte az arcáról a halálos sápadtság, sarkon fordult, a kezét a szájára szorította, a szobája felé tartott. Halkan becsukódott mögötte az ajtó. Talán sír. Hadd sírjon! Dögöljön meg!
Miféle baj? Mit hordott ez itt össze-vissza? Ha történne valami, meg sem találnák. Senki sem tudja odahaza a címét. Senki.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése