2014. július 21., hétfő

Az átok - Teri és a cigányok 2.



A harmadik alkalommal, amikor ismét ugyanott találta, ahol két nappal azelőtt, a harag mellé bekúszott a félelem is. Volt valami fenyegető ebben a hallgatag kitartásban, a bolond jelenléte az elkerülhetetlen végzetet idézte, ami ellenáll az emberi akaratnak. Úgy döntött, hogy a rendőrséghez fordul, de még azelőtt szövetségeseket akart gyűjteni. Így aznap a vegyesboltba betérők mind-mind értesülhettek mindennapos küzdelmeiről.  Akkurátusan előadott története végén, mindig feltette a kérdést: Maga, mit tenne a helyemben? – mert, úgy gondolta a tanácskéréssel  hadállásait erősíti, s erős táborral könnyebb a győzelem. Így értesült arról, amit rajta kívül mindenki tudott, hogy Toncsi bácsi élelmezte a szegény bolondot évek óta, meg hogy ezt mindenki rendben lévőnek találta, bár eleinte a gyanú is felmerült, hogy a jótékonykodás a készletek megkurtításával történik. Mert ugye, hogyan is lehetett odaadni abból a kenyérből egy darabkát is, amit a pékség darabra, kilóra szállított! Mert vajon ki fizette azt a darabkát, meg a többi maradékot, ki, ha nem a vevők ugyebár. De végül a szóbeszéd is abbamaradt – ugyan hagyjátok! – mindenki belenyugodott, hogy ami leesik itt és amott, a leggondosabb kezelés mellett is megszárad vagy megpenészedik, nem a disznóknak jut, hanem ennek a szerencsétlennek. Mert minden falunak jár legalább egy bolond, s azt illik is ellátnia.

De nem lesz ez így ezután – jelentette ki az új boltos. Itt egy morzsa sem eshet le, amivel ő el ne számolna! Meg különben is, inkább a kutyáknak adná, mint ennek, akiről minden feltételezhető. Akkor kezdte mesélni a bódogszentai kislány eltűnésének a történetét, amit egyébként mindenki ismert, de senki sem akadt, aki a féleszűt gyanúsította volna. Már születése óta ismerik, mondták. Ő maradt itt egyedül. Anyja, apja rég halott, de jobb is így, nagyobb a haszon, ha előbb, s nem később, nyugodjanak békében, ivott mindkettő, mint a kefekötő, csak a gyerekcsináláshoz értettek azonfelül, hogy a szeszt pusztították, nyolc gyereket csináltak, ebből hetet az állam vett gondozásba. Hogy ezt miért nem? Talán elszökött, amikor begyűjtötték őket. Valaki még azt is tudni vélte, hogy mi okozta visszamaradottságát. Hogy a szülei ittasan szexuálták – így mondta, hogy senkit meg ne botránkoztasson, de lehurrogták, mondván, hogy számtalan esetet tudnak, amikor a nemző szülők nem voltak egészen józanok – de nem illik ilyesmiről nyilvánosan beszélni –, de azért jóravaló, dolgos emberek lettek az utódok. Nem árt ez a szegény ördög senkinek sem – ez volt az általános vélemény, de Teri már döntött. Így vagy úgy, de megszabadul a mindennapos ácsorgótól. De meg ám!
Így is történt. Igaz, semmi újat sem kellett bevetnie, és rendőri segítségre sem volt szükség. Ugyanis, amint kinyitotta az ajtót a szokásos déli záráskor, abban a minutában amint feltűnt az ajtóban, a nyomorult bámészkodó máris hátat fordított és elment. Teri nem is látta többé.

Valami nyomasztó érzés mégis maradt utána, mind fel nem szálló köd, s ha néha felrémlett előtte a túloldalon ácsorgó alak képe, a furcsa tartás, a nyakba húzott kócos fej, a kifejezéstelen tekintet, az egész várakozó alak, akiről lerítt az éhség – igen, éhes volt, gondolta később, de mi dolgom nekem azzal! – alig bírta szorongását leküzdeni. De nem etethet minden csavargót, s különösen nem a bolt készletéből. Hogyne! Nem is értette, mit képzelt a Toncsi, hogy ezt ideszoktatta. Micsoda dolog! Micsoda könnyelműség! Most meg kínlódhat vele. Aztán arra is gondolt, jobb lett volna mégiscsak tűrni a jelenlétét, akkor szemmel tarthatta volna a nyavalyást. Most ki tudja, hol kóborol, mire készül. Az eltűnt kislányt sem tudta kiverni a fejéből. Hónapok után, mert semmi nyomot sem találtak, abbahagyták a keresését, felfüggesztették a nyomozást. Csak a szülők vártak még és reménykedtek. De addig hiába. Egyszer szólt is az egyik rendőrnek, akit még gyermekkorából ismert, hogy nézzenek utána a félbolondnak is, mi van a füle mögött, s az meg is ígérte, de ki tudja, nem szép szó maradt-e csupán az ígéret.

Azután egy ideig ment minden a maga rendjén. Időnként még odapillantott a bolttal szemközti homokos járdára, amikor egy kétkilós kenyeret kellett leemelnie a pult mögötti kenyeres polcról, s visszafordultában éppen odalátott, ahol néhány napja gyötrője ácsorgott. Megragadta és leszorította a deszkára a veknit, birkózott a friss kenyérrel, mert ellenállt a jókora éles késnek is, puha volt, mégis rugalmas, mint az eleven test, eközben felnézett, nem áll-e megint ott az az átok, nem bámul-e az ajtóra, nem lesi-e. De semmi. Egy darabig furdalta a kíváncsiság, hová tűnhetett ily szőrén-szálán, túl egyszerűnek, túl gyorsnak tűnt a győzelme is, tán nem is győzelem, csak fél siker, de kérdezősködni nem akart.

Végtére is elégedett volt. Ahogy a félnótás, úgy a vevők is megismerték a Teri rendjét, tudomásul vették a bolti szabályokat, az új boltos szokásait. Igaz, a hitellehetőség elveszítése miatt volt egy-két nézeteltérése, voltak, akik erőszakoskodtak, naponta rányitották az ajtót, hogy csak ezt meg azt a fizetésig, nyugdíjig, mert éhesek a gyerekek, mert beteg az ember. Könyörögtek, meg a Toncsi idejét emlegették, hogy akkor ez másképpen volt, a jó szívére apelláltak, a szegénységre hivatkoztak, betegségre, iszákos férjre, meg ki tudja, még mivel nem hozakodtak elő. Még a tanácsnál is bepanaszolták egyesek, akik mindig tovább nyújtózkodtak, mint a takarójuk ért, de mehettek ahová akartak, ő nem engedett. Büszke is volt rá, hogy állta a sarat, nála semmivel célt nem értek.

Tán a harmadik héten történt, amikor már kezdett minden a rendes kerékvágásba zökkenni, hogy cigányokkal megrakott szekér állt meg a bolt előtt. Lehetett vagy háromnegyed tizenkettő, közeledett a déli zárás ideje. Ezidőtájban már enyhe nyugtalanság költözött a gyomrába, ment volna, hadd lássa végre, mi van a kicsivel, minden rendben van-e odahaza. Először nem is látta jól, hányan vannak és kifélék, mert az üvegre ragasztott mindenféle kiírás eltakarta őket, de a hangzavarról, meg a hanglejtésről gyorsan rájuk ismert. Nemsokára úgy ellepik a boltot, mint a verebek a kiszóródott búzát. Aztán itt is felcsippentenek valamit, meg ott is. Jó lesz vigyázni. Ezektől aztán minden kitelik. Enyveskezű mind egy szálig. Mennyi cigány, annyi tolvaj, a mondás szerint is.

Készült minden idegszálával. Sürgette is a két vevőjét, mondják gyorsan, mit akarnak, mert zárni akar, s azok, mintha értették volna, mire a nagy sietség, sorolták is, s rövidre fogták. Jól van – gondolta elégedetten –, mert jobban szemmel tudja tartani őket, ha nincs egyéb dolga. Hajh, de így sem lesz az könnyű!

Aztán beszállingóztak, először egy magas fekete férfi, lehetett negyven éves, talán a családfő, tömött lelógó bajusszal, sűrű összenőtt szemöldökkel. Véreres szemekkel nézett, mint, aki napok óta nem aludt. Utána egy-két asszony jött be, jókora batyukkal, kettőnek a karján gyerek, aztán a fiatalabbak is beperdültek. Nyílt, csukódott az ajtó, végül, lehettek vagy nyolcan, tízen, alig fértek, csak két férfi maradt kint a kocsinál. Áporodott test- és füstszag terjengett. Putriszag – gondolta Teri –, de mire készülnek ezek, mert szokatlanul csendesek. Na, ki velük mielőbb, menni kellene már, mindjárt dél, a gyerek már hazafelé tart, biztosan éhes. Mindig mondja, ne jöjjön haza miatta, olyan hosszú az út. Meg tudja ő is melegíteni az ételt, de nem engedett. Látnia kellett délben.

A férfi megállt hátul, az ajtó előtt, elfogta azt a kis fényt is, ami beszűrődött, előtte tolongtak a többiek, majd egy középkorú asszony nyomakodott előre a pulthoz, és előadta, hogy kéne ez meg az, három kenyér, két kiló lecsókolbász, jó lesz a legolcsóbb, meg egy kis savanyúcukor a gyerekeknek, s valami kis pályinka, ennyi meg ennyi a torhoz.

Teri szó nélkül kitett mindent a pultra, a kenyereket egymásra rakta, toronyba, mert alig fértek, de amikor valamelyik az egyik vekni után nyúlt, erélyesen rászólt: – Majd, ha fizettek. Addig ez a kenyér a bolté. Ne fogdossa össze! – Aztán összeadta a tételeket a kenyérpapír szélén, közben azonban minden zizzenésre, moccanásra figyelt, s ezt a vevők is jól tudták.

– Ötvennégy negyven.

– Mennyi? – kérdezte az asszony, mint, aki nem hisz a fülének. – Ennyi pinz azér a pár falat kenyirkiért, pályinkáért? Haljak meg, ha láttam ennyi lovét íletembe. Azér a kis éretlen zsíros kolbászér? De száraz az a kenyir is! Biztos nem mai!

– Hát, akkor minden jót maguknak – zárok –, s kezdte visszapakolni a kenyeret, s bontogatta a zsírpapírból a kolbászt is.

Erre széttört a feszült csend, éktelen zsivajgásba kezdtek, mindenkinek volt szava az esethez, kérő, könyörgő, panaszos, követelő, sőt még valami átokféle is elhangzott az egyik asszony szájából, bár Teri nem értette, mert a maga nyelvén mondta, a hanglejtés, meg az arckifejezés beszédes volt, s ez végképp felmorzsolta a türelmét. A lány meg majd nem tudja hová lett, miért nem megy haza időben, aggódni fog, tán félni. Fojtogatta a harag, a szívét, a torkát, s arra ösztökélte, hogy tegyen valamit, ami kifejezi a megvetését és gyűlöletét. De nem lett volna bölcs dolog, s talán nem is méltányos, ezt súgta egy halk, igen halk hang, de aztán újra beterítette a düh dagályának hulláma, mert a percek teltek, lassan félórává sokasodtak, azok meg, mintha sátrat verni készülnének, nem akartak mozdulni. Tanakodni kezdtek egymás között, az érthetetlen keveréknyelven, melyből kihallatszott imitt-amott egy-egy magyar szó is.

Teri a kabátjáért nyúlt, de úgy akasztotta le a szegről, hogy vizslatta őket félszemmel.

– Nem lehetne hitelbe, kedves boltosné asszonyság? – kérdezte akkor a szószólójuk. S magyarázták, hogy nem sikerült a pályi vásár, nem adtak el semmit, nézze meg, a szekéren ott van az összes üst, meg kampó, csengő, rosta meg kések, micsoda jó kések pedig. Talán itt a tanyasoron mégis lesz egy-két vevő, s akkor jönnek is vissza, és fizetnek mindent, de még mást is vesznek. De ha így se jó, a boltosné asszonyságnak szívesen adnak ezért a néhány száraz vekniért, vizes pályinkáért cserébe egy fájin üstöt, ráadásul meg késeket. A kákosdi állatorvos úr futtában heréli a malacot azzal a késsel, amit tőlük vett. Nagy híre van annak.

– Na essik má meg rajtunk az asszonyság drága, jó szíve! Mert nem elíg, hogy még egy tetves dögöt se kaptunk sehun, pedig tíz falut is bejártunk írte, a bajok is egymást írik, az egyik lú lesántult, a gyerekek is betegek, lássa boltos asszony, orra folyik, szeme csipás, oszt köhög, majd megfú, a Kaló meg rendesen meghótt útközben idefele, aszittük alszik, de mer nem ígett a szájába a pipa, míg viccelődtünk is, Kaló, féted a bajuszod tán, hogy hideg pipát szopogatsz, s miko megböktük, me nem szótt, hát eldőtt, mint a zsák. Nézze meg, ott van a hóttest a szekéren!

S folyt a panasz, kidőlt, mint mosóteknőből az áztatólé, hogy hogyan adjanak tisztességes temetést neki, ha még egy torra valót sem tudnak összeszedni szegény cigányok. Nem lesz így nyugovása a Kalónak! Jaj, jaj!

Teri már indult, s taszigálta őket az ajtó felé:  na menjenek már, kifelé, zárok. Nincs tovább. Akkor, mint egy vezényszóra elkezdték kikötözni a batyuikat, s kínálni belőle mindenfélét. De elhárította erélyesen, hogy nem akar vásárolni, mert ő itt boltos, nem pedig vevő, s újra mondta, táguljanak, a bolt bezárt. Akkor meg bíztatták, válasszon valamit a kocsiról, ha valami megtetszik, azzal fizetnének, mert pénzük egy fillér se – és forgatták kifelé a kötények zsebeit. A gyerekek éhesek, legalább azokon könyörüljön, és a kenyeret adja ide.

– Sajnálom, de mi dolgom nekem a maguk bajával – mondta Teri rekedten az indulattól –, maguk se törődnek az enyémmel. Semmit sem adnak ingyen, ezt még maguknak is tudniuk kell.

Becsületes khelderasi cigányok ők, üstfoltozók, nem ismerik ők a csorelést, se a koldulást. Nem kell ám ezeket ingyen adni, de még hitelbe se, megköszörülik úgy az összes kést, hogy... – és akkor előállt egy vénasszony, mocskos kártyát rakott ki a pultra: – Megmondom a szerencséjét, drága boltos asszonyság...

–Takarodjanak! – Mint a láva, úgy tört ki belőle az indulat – takarodjanak, mert a rendőrökért küldetek, s azokkal veretem ki innen magukat. Azok majd megnézik, mi van a kocsin, meg, hogy miért van ott, és honnan került oda. Szólok is mindjárt a Botoséknak, fogjanak be!

Akkor az egyik fiatal fiú, aki az előbb még odakint volt, ki tudja, mikor jött be, megállt egészen közel hozzá, az arcán érezte a leheletét, savanyú volt és erős dohányszagú, belesziszegte az arcába: – Buti le rom sa maren tut, vi tyo shero pharravena!

- Magyarul mondd, te gyerek, hogy értsem – a hangja elfúlt a haragtól, hiszen már egy fél órája küzd itt ezekkel!

- Sok a cigány megver téged, beverik a fejedet is – az egyik asszony fordított szenvtelenül, fenyegetően.

Zörgést hallottak, s mindenki kifelé figyelt, lesték, ki jöhet. A gumikerekű fuvaroskocsiról két férfi szállt le, hátul meg, a zsákokon még két ember ült. Teri megkönnyebbült, végre, végre! A cigányok erre kezdtek szedelőzködni, s indultak lassan, kényszeredetten kifelé. Már mentében az egyik félhangosan megszólalt, s mintegy magának mondta:

- Nem lesz akkor a szegény Kalónak most már tora se. Itt köll elásni valahol az út mentén.

Erre az egyik fiatalasszony üvöltve sírni kezdett. A hangban olyan sötét kétségbeesés volt, olyan súlyos kötege a reménytelenségnek, hogy Teri megdöbbent. Az iménti öröm, hogy végre, mehet most már, kihunyt egy pillanatra. Hát mégis igaz, meghalt valamelyikük. Tán ennek a férje, szerelme, tán gyereke, vagy ki tudja, kije. Valami halovány sajgást is érzett, egy halovány árnyékát a megbánásnak, hogy azt a kenyeret csak oda kellett volna adni valamiért cserébe, választhatott volna valamit, talán a késeknek is hasznát vette volna, s akkor tán hamarabb el is kotródnak....

Az öregasszony, aki addig a fő szószólójuk volt, a küszöb előtt visszafordult: – Az hajjon meg, akit a legjobban szeret! Azt vegye el az Isten magától! A Devla verje meg magát, sírjon maga is így egísz íletibe.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése