2013. november 18., hétfő

A boldogasszony-szilvafája - A garabonciás 3.

Hajnalonként, mint akit láncfegyverrel vertek fel. Tépőfogai felszakították az oltalmazó felszínt, kiserkent alóla a valóság. Kipattantak a szemeim, és csak meredtem a sötétbe. Ilyenkor újraírtam, -költöttem a látogatásait, az elsőtől az utolsóig, újrapergettem azokat az eseményeket, melyek hemzsegtek az irracionális, képtelen elemektől, mégis valóságosak voltak. Megtörtént, mint maga a halál. Azokban a későéji, korahajnali órákban – túl későn, túl korán bármi máshoz – letéptem a szemfedőt, kitakartam a holtat, és viseltem inkább a bomlás átható szagát, meg hogy prédájává váltam az árnyaknak, de újraboncoltam.


Tar fejét észre sem vettem odáig, csak amikor hirtelen nyugat felé fordult, éppen amint kifordult a kapumon, s elindult a vaskerítés csíkozta járdán. Mintha az vitte volna, az út, amelyre rálépett, nem is a lába. Sokáig néztem, ahogy távolodott – tudtam, nem fordul vissza, nem néz vissza, vissza nem int –, mert hátha nem látom többé, soha többé. Ujjongtam és jajongva üvöltöttem. Távol kéne tartanom, elűznöm...vagy visszahívnom, tán vele kéne mennem... Várj, jövök én is! Belekapaszkodni a kabátja ujjába, tépni, ráncigálni, leszakajtani inkább, mint elengedni, futni utána, mellette, mögötte, ha lehagy, inamszakadtáig. Sírni, üvölteni és átkozódni, ha nem megy másképp, de behatolni a csendjébe, a kíméletlen elhatározásába. Gáncsot vetni, földre tiporni, mellézuhanni, csókolni, az árokban szeretkezni....

De csak álltam, és bámultam utána kitárt kapum mögött, a lábaim inai, erei lekúsztak a földbe, felvésték a kőkeménnyé taposott felszínt, belegyökereztek, s kapaszkodtak, hogy lépni se tudjak többé, hogy mindenképpen ott marasszanak. Igaz, én se kívántam mozdulni, se be, se ki, csak néztem a távolodó kíméletlent. Akkor tűnt fel a tonzúra, a szürke hajkoszorú keretezte koponyacsúcs, meg hogy mintha ketten kísérnék. Kik ezek, s hogyan, mikor csapódtak hozzá? Ugyan, dehogy, egyedül megy, csak a szemem káprázik, az ő sziluettjét kettőzi, hármazza, a hártya a szememen, a hályog mikor is képződhetett, hisz az elébb még tisztán láttam, most meg homályosan. Hófehér párnát is látok, dagadozva gördül, meg egy leplet, hosszan úszik utána.


Nem tudom, meddig álltam ott csökött-tehetetlen a kiugrott időben. A dermedt lugas kusza indáiba kapaszkodtam visszafelé, úgy haladtam araszolva. – Halott ez, halott lélek! Halott, halott! – ezt susogták a fonnyadt levelek, s egy aszott, penészes fürt megerősítettre: – Bizony, nincs dolga élőnek a halottal. Halott ez, halott lélek, hogy is nem vettem észre, amikor a konyhámban ült, és a két kezével a kezeimet szorította, puha fészket formált a markából, úgy melengetett, magához húzott, közel hajolt, de csak annyira, hogy az arcbőre, szája ne érintsen, de perzseljen, hívogasson, s mikor hajolok, mint a fűszál, eltaszítson. – Gyönyörködöm benned – ezt mondta, a szeme meg ragyogott, én meg beleestem abba a nagy fényességbe. Észre sem vettem, mikor kezdtem bódultan keringeni a lángja felett, a szárnyaim perzselődtek, de azt sem bántam volna, ha magam is lánggá leszek...

– Szent vagyok, Isten szentje. Asszonyt nem érinthetek. Tudod te is. Imádkozzunk.


Hát ezért nem jutott eszembe a neve, amikor lassan felállt, majd elindult az ajtó felé. Sziluettje a konyhaablak csipkéjére szövődött, átlátszóvá vált, majdnem légneművé, párává, dérré jegecesedett, az ajtó meg felsírt, míg megnyílt előtte, pergette, vedlette a fehér olajfestéket, mint vágott körömholdak, úgy záporoztak körülötte, beterítették a távozó útját. Elhagyott az erőm, felállni nem tudtam, csak a kezeimet nyújtogattam feléje, a karjaim megnyúltak, akár a golgotavirág indái, mégsem értem el. Szólni akartam, szólítani, szívemből a szép, igaz nevén, könyörögni, könny nélkül, dalolt szókkal hívni, hívogatni, szelíden a léleknevéből kötelet formálni, odavonni, hozzám, hogy üljünk még a fehér asztal mellett, a pironkodó alkonyi fényben, a belőlünk áradó, egymáshoz hajtó forróságban, s birkózzunk a tűzzel, míg bele nem hullunk, s mindketten el nem égünk. Az lett volna a szép Isten édes örömére. Csak is az, tévelyeg, ki másként gondolja. Szólítottam volna, soroltam is magamban a neveket, de egyik sem bukott ki a számból, megrekkent mind a nyelvem hegyén, ő meg csak ment, ment kifelé. Akkor összeszedtem végső erőmet, és így kiáltottam: Nemvaló, Csakmavagy, Nemvagy, Haláldi!

Észrevettem, hogy megrezzent, de nem fordult meg, titkolta, hogy a szívébe szúrt valamelyik szólítás, hogy talált a lélekkeresés. Hangtalan zárult a konyhaajtó, pedig a fájdalom majdnem elvette az eszét. – Vége, vége! Kinyitódtam, becsukódtam, éltem, haltam. Vége, vége. Nyomunkban a megmásíthatatlan, lám, utolért. Árnyékként követtem árnyékát a tornácon, s láttam, ahogyan a begónia veresnarancs szirma a vállára hull és perzselten elég. A felkopaszodott szőlővesszők liánfüggönye végre az útját állta. Lugasom indái buján tekergőzni kezdtek, a göcsörtös, aszott szárakat zöld rügyek kiverték, levelekké feslettek, új meg új zöld kacsok csavarodtak egymásba, az indavégeken virágok serkentek, mohó zöld kezek és lábak ölelkeztek, duzzadt fürtök szorongtak lécsorgatva, egymáshoz tapadtak a sóvár dzsungelben, mézet csókoltak és bort nedveztek, míg áthaladtunk a mészfehér tornác oszlopai között. Száraz volt a szám, a szemem is égett, az ölem meg katlanná változott. Átöltem az egyik oszlopot, belékapaszkodtam, vályoghűsénél hűtöttem a homlokomat, a hasamat, de mindjárt el is szakadtam védelmezőmtől, hogy valahogy szem elől ne tévesszem a bűvös-bájost.

A koponyacsúcs milyen pőre, még pihék sem borítják, és kagylórózsaszín, és krém, vaj, mészkő és elefántcsontfehér, alabástrom, tojáshéj, jég, osztrigahéj színű. Látni szeretném, mi van belül. Legbelül. Látni akarom, hogy a koponyavarratok recsegve engednek, szilánkok szakadnak a szélekről, végül a csontkagyló leválik, elhagyja a szürke koszorút, a kocsonyás agytömeget csak a kéreg fedi. Milyen védtelen, remeg, akár egy koraszülött. Ha megérintenéd, ujjaiddal behatolhatnál tekervényei közé, érezhetnéd a lüktetését, kitapogathatnád a gondolatok, érzések eredetét.
A koponyacsont a tenyerembe simul, langymeleg. Dédelgetem. Inni lehetne üres kagylójából. A perzselő napon kiszárítanám, bogarakkal, férgekkel tisztíttatnám, böjti széllel kifúvatnám. A két kezembe fognám, aszút töltenék az agykocsonya helyére, szürcsölve innám.  

Hirtelen jókora madár telepedett a kapufélfámra, szemmagasságban billegett egy ideig, aztán megült, mintha odacövekelt volna, alig méternyire tőlem. Barna madár, őzbarna, s kopasz, akár a csipasz. A bőre ráncos, szinte lóg felpüffedt testén, hosszú, horgas csőrével felfelé bök, a tekintete karvalytekintet, engem fürkész, a lába sárgás, elszarusodott pikkellyel fedett. Hess, hess onnan! Eltakarod előlem elmenetelét, vissza soha jövetelét, átkozott madár! Koori madár, így hívják ezt. Beleborzongtam. Ki súgta a fülembe a nagy madár nevét? Ó, te dög! Botot keresek, azzal kergetem el. Eltűnt! S nem látom már őt sem, se a két idegent! Jaj nekem! Ólom a lábamon, a mellemen, olvasztott ólom a lelkemen.


Azt hittem, nem jön vissza többé, soha, soha többé, de a várakozást még nem tudtam kitépni magamból.  Egy hét telt el vagy kettő, vagy több, sokkal több, már nem tudom, csak arra emlékszem, hogy a rózsalonc zizzenésére figyeltem fel, a szélcsendben támadó fuvallatra, meg az ütésre, a fájdalmas, lélekakasztó ütésre a bal mellem felett. Oda is kaptam. (Mióta várakozom? Szüntelen várakozom. Mindig is várakoztam.) Felpillantottam, s attól kezdve ruganyos járását bámultam, félig felkeltemben, hajlott derékkal, reszkető térddel, gyengülten. Eltévedt garabonciás, úgy lépdelt a kerítésem mellett. Minden lépésében repülésre készen. Éjszakánként épp ilyennek láttam.

Asszonyok sora között felém tart. Azok mind kinyújtják a kezüket felé, simogatják, hozzádörgölődnek, ő meg csak mosolyog, rám és rájuk. Mintha táncolna, izmos combján akár a húrok feszülnek az inak. Megáll, egyet magához húz, aztán elereszti, feszes, táncos léptekkel, nem, inkább ragadozójárással közeledik. A nők mosolyogva érintgetik, ölelgetik, aztán váratlanul feldühödnek, belé kapaszkodnak, akaszkodnak, ágakkal verik, ütlegelik, az ágak kígyókként tekergőznek. A garabonciás mintha észre sem venné, felém tart, mindjárt hozzám ér, még néhány lépés, ruganyos tigrisléptek. Indulnék felé, hogy megvédjem, testemmel elrekesszem az ütéseket, s lecsókoljam a szemét, hogy ne is lássa amazokat, de nem mehetek, nem mozdulhatok, a nők körülöttem rajzanak, bomlottan, megveszekedetten, nem engednek, obszcén mozdulatokkal csúfolnak. Szarvat mutatnak, nagy botokkal döfködnek, szoknyájukat emelgetik, mellüket, csípőjüket rázzák. Csaknem odaér hozzám, amikor elemelkedik a földtől, felemelkedik, egyre feljebb, hiába próbálom elérni, megragadni. Kapaszkodásomban felnyúlok, nyurgulok, mindjárt elszakadok, lábujjhegyen pipiskedek, engedj föld, hadd repüljek én is, az asszonyok visítanak, rám vetik magukat, perlekednek, vijjognak, átkozódnak, nem engednek, ő meg csak mosolyogva a távolba bámul, engem nem is lát, felszáll egészen a nyárfák csúcság, onnan bámul le, de nem engem néz, amazoknak integet. A nyárfa csúcsán kénszínű felhőfoszlány oszladozik. Átkozott barboncás.

Az imént az ágyásban gazokat húzkodtam a lángvirág lila árnyékában, föld és levélillattal táplálkoztam, akárcsak régen, amikor nem kínzott a várakozás, vagy csak nem tudtam róla. Régen ennyi is elég volt, hogy megelégüljek. Elég volt. Most őt bámulom, a méz és olaj kiárad a testemből, ámbrát és fahéjat lélegzem megint. Nem néz befelé a kertembe, csak előre rezzenéstelen, de nem is maga elé, hanem a távol messzeségbe. Talán nem is engem keres, talán nem is hozzám tart, örök útját járja, nincsen nyugovása. Barboncás, verboncás. Ha mégis betér, csak azért, nem másért, hogy megverje kertemet, viharral, jégveréssel. Bámulom a fekete könyvet markoló hosszú ujjait, az elfehéredő ujjvégeket a fekete borítón, a körme halvány holdjait. A könyvbe kapaszkodott az álmomban is, most már emlékszem, az vitte, emelte, s azzal visszaütött rám, amikor majdnem elértem.

Ha csak elmenne a kapum előtt, s nem térne be... véresre harapnám a szám szegletét, úgy futnék utána. Nyújtanám az ajkam, vedd el, ami kívül van, vedd el, ami bévül van, ha az kell!

Az ölébe vett a boldogasszony szilvafája alatt. Kint ültünk a kertben, takaratlan, fedetlen, zöld-lila árnyékokba burkolózva, úgy eltűntünk mégis a világ szeme elől, de még az árnyékvilág mindig éber tekintete elől is. Csak az élő Isten szeme elől nem akartam elrejtőzni. Igaz, akkor az ölelésében rá nem is gondoltam - gondol ő rám magától is, engem el nem felejt, ha én felejtem is. Úgy öleltem a garabonciást mindenről felejtkezetten: vedd el ami kívül van, vedd el ami bévül van - nem, tartok meg semmit, senkit, még magamat se. Jeges szél támadt hirtelen. Keze, szája meghűlt forróságomon. - Menjünk be a házba, házam oltalmába a hideg elől. Föléd borulok, leheletemmel takarlak, forró nyálammal vonom be bőrödet, érintésekbe burkollak, belém költözhetsz, nedveim keveredjenek hűlő nedveiddel, melegítsék fel... Vegyüljünk, elegyüljünk! Vérem a véredé, nedvem a nedvedé, testem a testedé, lelkem a lelkedé...

Sárkány húsa a nyelve alatt, azért nem érzi a hőségemet. Azért néz rám idegenként. A csuklóm szorítja bilincsmarkával. - János bácsinál jártam. - Kinél? - A János bácsinál. Ő is mondta, hogy bűn ez. - Miféle bűn? - dadogom. - Ez. - De ez nem lehet bűn... - Boszorkány vagy. Azt sziszegte végül, amikor elengedett, amikor ellökött magától: - Boszorkány vagy.

Lefoszlom róla, félek, riadok, csontomig lefoszlom. Pőre maradok akkor, semmi sem véd meg többé, még az eltakaró föld sem. Jaj, mit tegyek most? A harangszó, egyedül az kongathatja el a garabonciást. Az űzi el, semmi más. Haranggá kell válnom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése